Kérdése van? Hívjon minket! Telefon: +3618774865, Mobil: +36203253969

Miben fussunk?

Miben fussunk? A tökéletes futócipő

Kizárólag futócipőben. A gyártók óriási választékban kínálnak sportoláshoz alkalmas lábbeliket, különféle tevékenységekhez más fajtát. S ez nem pusztán értékesítési stratégia! - a cipők kialakítása, anyagösszetétele igazodik az adott sportág sajátosságaihoz. A futás egyik legkritikusabb pontja a talajra érkezés. A helyes talajfogáshoz kifejlesztett cipők stabilizálják a bokát, így gondoskodnak a biztonságos talajfogásról, csillapítják az ütődést, ezzel kímélik az ízületeket. Egy ismert világmárka tehát még nem elegendő: futáshoz a sportszergyártó cég futócipőjét válasszuk!

Hol futunk?
A futócipőknek három nagy típusa van, az eltérő fajták alkalmazkodnak a különféle terepek adottságaihoz. Utcai futócipőt akkor vásároljunk, ha elsősorban betonon vagy futópadon edzünk. A terepcipők azoknak ajánlottak, akik többnyire erdőben, természetes talajon futnak. A lábbelik harmadik típusa a versenycipő. Ennél a fajtánál a még könnyebb súly érdekében hiányzik a talp rugalmas elemeinek egy része. Éppen ezért használata hosszú távon nem ajánlott, edzésre nem alkalmas.

Milyen a lábunk?
A láb különféle deformitásait, és az abból fakadó rendellenességeket a gyártók igyekeznek kompenzálni. Speciális cipők vannak például bokasüllyedésre, harántboltozati süllyedésre, míg más típusoknak a belső oldali támasztékát erősítik meg, megakadályozva ezzel a lábfej befelé fordulását, csavarodását. A nagy sportszergyártó cégek rendelkeznek olyan számítógépes készülékkel, melynek segítségével feltérképezhető a talp orthopédiai tulajdonsága. A néhány perces vizsgálat eredményének ismeretében konkrét cipőtípust ajánlanak a szakértők.

Mikor mérethelyes a futócipő?
A helyes méret megállapítása kis mértékben eltér a divat cipőkétől. Próba során a lábszár függőleges legyen, különben az achilles előretolja a lábfejet. A cipőt mindig fűzzük be, nem túl szorosra, kivéve a legfelső szárat, amit tökéletesen a lábra kell illeszteni. Így a lábfej hátracsúszik, a nagyujj és a cipő orra között egy kis - megközelítőleg félszámnyi - rés keletkezik. Felállva hajlítsuk be úgy a lábat, mintha elrugaszkodnánk a talajtól. Ha ebben az állapotban éppen eléri, vagy éppen nem éri el a lábujj a cipő orrát, akkor megfelelő a méret.

Mikor vegyünk új cipőt?
Egy cipő élettartama - a tesztek alapján - 1800-2000 kilométer. Az új lábbelit fokozatosan kell beavatni, így akkor vásároljunk másikat, mikor még használhatjuk a régit is.

Miben fussunk?
Kizárólag futócipőben. :)

Forrás: Péter Attila